Nord-Europeisk Mesterskap i Turn

3 dager / 10 øvelser / 100 utøvere
Utallige opplevelser

21.-23. Oktober

Stor entusiasme etter Nord-Europeisk mesterskap i turn i Trondheim!

3. November 2016 by TurnMester0
Sofus-Heggemsnes-1200x761.jpg

Helga 21.-23. oktober gjennomførte Trondhjems Turnforening, i samarbeid med Norges Gymnastikk- og Turnforbund, Nord-Europeisk mesterskap i turn i Trondheim. Norge forsynte seg godt fra premiebordet, både lørdag og søndag. Men bak et vellykket arrangement står også mange andres prestasjoner. Blant annet arrangørens og de frivilliges, som skapte en stor opplevelse for nettopp utøverne, gjester og publikum.

img_1006Dermed er muligheten til stede for at Trondheim by igjen kan invitere utøvere, publikum, gjester og TV-seere tilbake ved en senere anledning til enda større turnmesterskap.

Tall fra mesterskapets Facebookside viser at mesterskapet i løpet av oktober nådde ut til nesten 150 000 mennesker, både organisk og betalt. i samme periode oppnådde man omtrent 11 500 innleggsengasjement på Facebooksiden til mesterskapet. Nettsidene (som du leser nå) har hatt nesten 6-sifret antall sidevisninger siden i sommer, og i tillegg til sending på TV2 Sportskanalen hadde vi også hele 7000 mennesker innom vår egen live streamingside på hjemmesiden (og det nesten uten annonsering fordi teknikken ble klar i siste liten)!

Daglig leder i Trondhjems Turnforening og mesterskapsgeneral Kari Kvam viser frem arrangementsplakaten rett før det braker løs.
Daglig leder i Trondhjems Turnforening og mesterskapsgeneral Kari Kvam viser frem arrangementsplakaten rett før det braker løs.

Daglig leder i Trondhjems Turnforening, og Generalmajoren for mesterskapet, Kari Kvam (ved siden av foreningens styreleder Bernt Bjerkan), forteller at de er: –superfornøyd med selve gjennomføringen og hvordan det gikk. Hun fortsetter: -det gikk såpass bra fordi det er lagt inn så mange personlige timeressurser, så vi er fornøyd. Det har vært, og det skulle være, en investering i selve sporten mer enn en finansiell investering. Færøyene og Isle of Man kom og lurte på om de kunne få lære av vårt arrangement fordi de skal arrangere NEM neste gang. Det får de selvsagt, fordi vi ville som sagt lage noe som hadde betydning for turn, og det har vi klart.

Har kostet, men gikk jo så bra!

Kvam forteller at det også har kostet. -Det ble nok litt hals over hodet internt når det nærmet seg mesterskapet, og kanskje litt hver mann for seg selv, ler hun, lettet over at hun kan si det nå fordi det gikk så bra.

God kjemi mellom publikum og utøverne

Selv om Spektrum jo er en stor hall å fylle synes Kvam det også var godt med publikum og god respons fra de under mesterskapet. -Det var god stemning, som ble skapt av både publikum og speakertjenesten, og selvsagt også utøverne. Jeg tror nok de også var fornøyde fordi de aldri møter slik stemning ellers, heller ikke i større mesterskap fordi de da turner i kvalifiseringspuljene før publikum kommer.

Forbedringspotensial?

Når det gjelder forbedringspotensialet ser Kvam at man kunne vært enda flinkere til å opplyse om selve tidene og gjennomføringen av programmet, men sier samtidig at det ville kostet dyrt å for eksempel annonsere mer i tradisjonelle medier. -Vi kan nok gjøre noen endringer i markedsføringsplanen ved en eventuell neste korsvei, men man må huske at vi hadde små ressurser tilgjengelig til markedsføring i utgangspunktet. En annen effekt vi dessuten har lagt merke til er en markant økt pågang i interesse for turnpartiene våre i ettertid, og det er nettopp den effekten vi også var ute etter. Kanskje kunne vi også hatt mer varierte prisalternativer for mesterskapet, men man må huske at det er første gangen vi har gjort dette, så det har vært vanskelig å planlegge alt i teori og detalj på forhånd, avslutter hun.

Generalsekretær i Norges Gymnastikk- og Turnforbund, Øistein Leren.
Generalsekretær i Norges Gymnastikk- og Turnforbund, Øistein Leren. Foto: Privat.

Generalsekretær i Norges Gymnastikk- og Turnforbund, Øistein Leren var ikke blant gjestene under mesterskapet men synes at Trondhjems Turnforening har gjort en kjempejobb i forkant: -Vi hadde et oppstartsmøte med leder Kari Kvam og styreleder Bernt Bjerkan, og vi opplevde de som ryddige og direkte – på en positiv måte – i sine spørsmål og avklaringer til oss. Vi som nasjonalt forbund skulle gjerne ønske at vi kunne bidra mer med rammebetingelser, fordi for eksempel å få inngått en TV-avtale burde ikke være et klubbansvar, men arrangøren skal ha et stort pluss i boka for det de har gjort og fått til, med de foreliggende rammene. Det er helt fenomenalt levert, og det synes vi i forbundet er veldig all right, sier Generalsekretæren.

-Jeg synes ellers det var en proff og ryddig organisering og gjennomføring. Det at de har fått til streaming og sending på Tv2 er veldig bra! Det er kjempebra PR for norsk turn. Arrangementet ble også gjennomført i en ramme med en innbydende sal og med fine nye apparater. Leder Kari Kvam fremstod som rolig og proff under mesterskapet. -Alt det jeg har hørt, sett og opplevd er positivt, og det er viktig for oss at Trondhjems Turnforening får kreditten for det, det har gjort en kjempejobb!, avslutter Leren.

Styremedlem Terje Selnes i Norges Gymnastikk- og Turnforbund har tilgjengeliggjort rapporten som han skrev til styret for redaksjonen til NEM etter sitt besøk. Selnes er også i svært stor grad positiv i sin omtale og henviser for eksempel til dommerne som han også oppfattet som veldig positive til arrangementet. Selnes nevner også gjennomføringen som profesjonell og presis og med avvik fra tidsskjema som regel på under 1 minutt. Både speakertjeneste og frivillige, inkludert 40 personer fra veterangruppen trekkes frem med et veldig godt inntrykk, og utøverne og trenerne skriver Selnes at virket svært tilfredse.

Bedre markedsføring

Selnes påpeker samtidig at det eneste han opplevde som negativt var at det til tider var litt glissent på tribunene, og at med så god TV-dekning skulle han ønske salen var mer fylt med mennesker.

Jon Gunnes, Kommunalråd i Trondheim, representerte byens offentlige ledelse og hadde følgende å si om Nord-Europeisk mesterskap i turn:

skjermbilde-2016-11-02-kl-14-58-28
Jon Gunnes, Kommunalråd i Trondheim. Foto: Trondheim Kommune.

Jeg hadde gleden av å representere Trondheim kommune ved åpningen av turnkonkurransen og å dele ut medaljer og blomst til vinnerne. Dermed fikk jeg innblikk i hvordan det Nord-Europeiske mesterskapet i turn ble gjennomført, litt hvordan organisasjonen fungerte og ikke minst å overvære stor idrett. Nå må det sies at jeg er litt i overkant sportsgal og synes at nesten enhver sport og konkurranse er fantastisk å følge med på, men jeg skal innrømme at jeg aldri har vært på et turnstevne tidligere. Jeg har jo sett på TV når det er store mesterskap, men “i levende live” er noe helt annet. Dette var en flott konkurranse; kanskje særlig på søndag. Da var det apparatfinaler og jeg kunne virkelig få se enkeltutøverne på nært hold og føle spenningen hos trenere, andre utøvere og ikke minst blant publikum.

Det var en godværshelg med mange utendørsaktiviteter i Trondheim og dermed er det imponerende at Trondheim Turnforening får engasjert så mange frivillige til å gjøre en innsats. Og hvilket frivillighetskorps; blide og godt humør, det er tydelig at de er glade i sporten og laget sitt. Dugnadsånden innen idretten er slett ikke død!

Kjell Bjarne Helland, Organisasjonssjef i Sør-Trøndelag Idrettskrets var også tilstede under mesterskapet. Han mener arrangøren må ha gjort en stor jobb for å få til dette. Han lurer på hva som nå bør være neste stopp for Trondheim som arrangørby av turnmesterskap:

-Fra første møte med Kari Kvam og Gill Johannessen (turnforbundets regionale representant, red. anm.) ifm. med arrangementet fikk jeg et inntrykk om en arrangør som la lista høyt med tanke på krav til kvalitet, gjeste- og deltageropplevelser. Her var lite overlatt tilfeldighetene, mener han.

Kjell Bjarne Helland, Organisasjonssjef i Sør-Trøndelag Idrettskrets. Foto: STIK.
Kjell Bjarne Helland, Organisasjonssjef i Sør-Trøndelag Idrettskrets. Foto: STIK.

-Dette inntrykket forsterket seg bare mer og mer i videre dialog. Det er derfor ingen overraskelse for meg at dette ble et suksessarrangement på alle måter. 

Imponerende opplevelse blant publikum

Helland fikk også opplevd arrangementet fra tribunen, blant publikum. -Det er første gang jeg har vært tilskuer på et slikt arrangement. Igjen, her var ikke noe overlatt til tilfeldighetene. Jeg opplevde at det var en god struktur fra jeg parkerte bilen, kom inn i foajeen i hallen, og videre inn i selve arrangementsstedet. Det fremstod som en kjempefin hall og veldig publikumsvennlig med tribuneoppsettet, sier Helland. Han fortsetter: -Jeg la merke til storskjermer, god speaker og oversiktligheten. Det må ha vært en stor jobb nedlagt for å komme til dette resultatet. Jeg fikk erfare imponerende idrett og et arrangement som flere kan lære av.

 Mottagelse i Rådhuset

Helland deltok også på mottakelsen i Rådhuset som turnforeningen og Ordfører Rita Ottervik hadde invitert til: -Flott at byens ordfører Rita Ottervik holdt en enkel mottagelse i Rådhuset. Pianisten som også var toastmaster under bankett neste dag var mildt sagt imponerende. Hvilken energibunt og underholder og slettes ikke verst til å spille heller! 

Organisasjonssjef Kjell Bjarne Helland oppsummerer: Jeg er imponert, det var trivelig å være der. Hva er neste steg i arrangementstrappa for en slik dyktig arrangør?

TurnMester


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *